Økonomi

Økonomi

Hvad koster en andelsbolig ?

Der skal betales et indskud = køb af andelsbevis. Der skal desuden betales boligafgift hver måned, som typisk dækker udgifterne til kreditforeningslån, ejendomsskat, forsikringer, løbende drift og vedligeholdelse, vandafledningsafgift, forbrug af el til fælles belysning, administration samt et beløb til kommende, større vedligeholdelsesopgaver.

Som en tommelfingerregel er det sådan, at jo mindre gæld en andelsboligforening har, jo mere er foreningen værd og derfor koster andelsbeviset også en hel del penge. Der er andelsboligforenin-ger i Kolding, hvor andelsbeviset koster over 1 mill. kr. Til gengæld vil boligafgiften være yderst rimelig, da foreningen netop ikke har så meget gæld.

Nye andelsboliger vil modsat være rimeligt billige med deres andelsbeviser, men til gengæld vil boligafgiften være temmelig høj.

Hvad koster vores andelsboliger ?

Vores andelsboligforening og dermed husene er 14 år gamle, så vi ligger sådan midt i feltet. Andelsbeviserne er - iflg. seneste årsregnskab fra 2021 - fastsat til en maksimal pris på 595.000 kr., men andelsbeviserne bliver solgt til markedsprisen, som godt kan være lidt lavere.

Boligafgiften er i 2022 på 6.000 kr. pr. måned, hvilket er en meget fornuftig pris for 109 m2 bolig, svarende til en 4-værelsers lejlighed, som i lokalområdet koster 9.000 - 9.500 kr. I begge tilfælde ekskl. forbrug og så er der terrasse og overkommelig have.

Vores lille forening - 10 boliger - er yderst veldrevet med orden i økonomien, velholdte boliger og et velholdt område samt engagerede beboere.